0 Comments
In de wijken Spechtenkamp en Zebraspoor onderzoekt een groep speciaal getrainde vrijwilligers vanaf 20 februari wat er nodig is voor een gezond en sociaal leven. Wij hebben deze vrijwilligers en professionals mogen trainen samen met Zorgverslimming in het uitvoeren van behoefteonderzoek.
In 2015 hebben we een pilot mogen draaien om een Driehoekssamenwerking op te zetten in Buurtcentrum de Leeuw, in 2016 hebben we een onderzoek gedaan naar de werking van De Driehoek in buurthuizen in Utrecht en dit jaar mogen we in opdracht van de Gemeente Utrecht de Driehoeken gaan ondersteunen. Dit is een heerlijke opdracht voor ons omdat we heel Utrecht doorcrossen om mooie cases te versterken en te stimuleren.
Wil je meer weten over de Driehoek en hoe deze samenwerking samenbeheer kan versterken? Let us know! Elk jaar zien we de koning (of voorheen de koningin) vertellen over de focus van de regering in het komende jaar, waar we geld aan uitgeven en hoe we als samenleving samen zouden moeten leven. Met de Sociale Troonrede doen we het andersom. In de Sociale Troonrede laten we zien wat voor prachtige initiatieven op dit moment aan het werk zijn om een wijk, een dorp, een gemeente, een land of misschien wel de hele wereld mooier te maken.
Op de 3e dinsdag van november presenteren we de Sociale Troonrede aan Nederland. Met de verhalen van sociaal ondernemers, buurtinitiatieven en bedrijven die elke dag hun uiterste best doen voor de mensen om hen heen. We zijn nu op zoek naar deze verhalen om zo een goede weergave te maken van sociaal ondernemerschap in Nederland. Doe je mee? We hebben je nodig om mee te schrijven, kennis te delen en te delen. Graag willen we aan jou vragen om deze vragenlijst in te vullen en het ons te laten weten als je mee wilt schrijven of doen. Invullen kost 5 minuten: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSclHwpxefYExEAAhkLtsEDT-QBpKE-lAsmep6TdfgzwR6R0Rg/viewform Op de hoogte blijven? Dat kan via www.desocialetroonrede.nl Vanaf april 2016 zijn wij bezig met een onderzoek naar ‘De 3hoek’ in Utrechtse buurtcentra. Het doel van dit onderzoek is de kansen in kaart te brengen rondom medebeheer in de 3hoek. De 3hoek is een samenwerkingsverband tussen Sociaal Makel Organisaties, Stadsbedrijven en gebruikers van een buurtcentrum. We zijn bij veel buurtcentra langsgeweest, hebben gesproken met facilitair coördinatoren van Stadswerken, sociaal makelaars van alle Sociaal Makel Organisaties en bewoners/gebruikers. We hebben zes verdiepingsgesprekken en brainstormsessies gevoerd die gericht zijn op de vragen: “Wat gaat goed, wat kan beter, wat is de stip op de horizon en hoe willen we daar komen?”.
De afgelopen paar maanden zijn wij bezig geweest met een Social Impact Challenge in Maarssen. We vormden samen met zes andere partijen (zorg, wonen, welzijn & gemeente) een coalitie waarin we eerst zijn gaan dromen, om daarna vanuit een maatschappelijk probleem een gezamenlijke aanpak te ontwerpen. We hebben een pilot ontworpen die we in de toekomst (fingers crossed) kunnen gaan uitvoeren in de Gemeente Stichtse Vecht, samen met alle betrokkenen in de coalitie en hun achterban. |
Vanavond zijn we bij de lancering van Vitale Netwerken in Utrecht. De lancering vindt plaats in een werfkelder aan de Oudegracht genaamd: In De Ruimte. De avond start met een hapje en een drankje en na 20 minuten speelt er een introductiefilmpje dat om aandacht vraagt voor dit nieuwe platform en daarbij de noodzaak om over te gaan tot een meer mensgericht zorgsysteem in Nederland. Dit betekent dat er in de zorg meer gekeken moet worden naar behoeften en talenten van mensen, wetende dat dit kostenbesparend kan zijn. Rondkijkend in de ruimte zien we verschillende mensen op het startevenement van een nieuw platform. Er zijn mensen in pak, een moeder met en jonge baby in een draagzak, studenten en 55+-ers. Mensen schudden elkaar de hand en er wordt volop gepraat over een meer humanistische visie op de zorg. We vangen woorden op zoals kwetsbare burger, ontwikkelingen, actie, initiatief, de VNG en vooruitgang. Dit is een kleine greep van woorden tijdens de lancering van een nieuw projectplatform genaamd: Vitale Netwerken. Aandacht voor het willen en kunnen "Met mensen bouwen aan een mensgericht zorgstelsel die tevens kostenbesparend is." Ruben, initiatiefnemer van Vitale Netwerken spreekt zijn passie uit voor het realiseren van vreugde, gezondheid en vitaliteit. Je ziet dat zijn ogen glunderen wanneer hij vertelt over de projecten die hij met zijn team in Brabant heeft uitgevoerd. Hij pleit voor het geven van ruimte om het willen en kunnen van mensen aandacht te geven. Daar sluiten wij ons helemaal op aan. Vandaar dat wij samenwerken met Vitale Netwerken en hier vanavond, tijdens deze lancering, ook met trots staan. Veilig en fijn Het is tijd voor de Beursvloer. Iedereen is gevraagd een aanbod en vraag te formuleren. Dit zorgt ervoor dat iedereen open staat voor een gesprek op dit thema en mensen elkaar kunnen vinden. We spreken eerst met een dame die werkt in Amsterdam. We merken dezelfde visie te delen wanneer het aankomt op gemeentelijke samenwerkingen, die af en toe wat sterker kunnen zijn wanneer het aankomt op het faciliteren van de leefwereld van mensen. We zien in een hoekje een Inspiratiebord staat. Hier kun je tips, citaten of mooie cases aandragen. Slim bedacht! Hier worden we blij van. De aankleding van de avond, met veel groen en zelfgemaakte schetsen van bladeren, zorgt voor een veilig en fijn gevoel. We hebben nog wat leuke gesprekken en moeten jammer maar helaas vroegtijdig vertrekken om ons bedje op te zoeken. We hopen dat iedereen heeft genoten en trots is op deze mooie avond en we kijken uit naar de toekomst. |
Samenwerking We willen samen met Vitale Netwerken inspireren, ontwikkelen en faciliteren. Niet alleen om Vitale Netwerken sterker neer te zetten maar ook om een brug tussen de sectoren tussen Zorg en Welzijn te slaan. Deze twee kunnen versterkend werken wanneer er een goede samenwerking plaatsvindt. In onze samenwerking richten wij ons vooral op welzijnsplekken. Zie onze gezamenlijke flyer. We kijken samen uit naar een meer mensgericht zorgsysteem! |
Auteurs: Fleur van IJperen, Eva Leen en Hans Versteegh.
Is jouw sociaal wijkteam of buurtteam al online zichtbaar? Je zal het advies vast al wel vaker hebben gehoord, maar waarom zou je daar aandacht aan moeten geven? Lees waarom dat verstandig is en krijg tips om te starten.
Voor een sociaal wijkteam is het belangrijk om zichtbaar en toegankelijk te zijn in de wijk, anders weten bewoners niet dat zij terecht kunnen bij jou en je mede professionals. Jullie zijn misschien nog 'vers' in de wijk? Je naamsbekendheid is dan nog niet helemaal ingedaald in de buurt. Soms valt het tegen om iedereen laagdrempelig te bereiken.
(Online) Zichtbaarheid
Als wijkteam wil je iedereen in de buurt laten weten dat je er bent en waarvóór je er bent. Je wil gevonden worden door bewoners die je hulp nodig hebben. Het is daarom belangrijk om allereerst een duidelijke visie te hebben op wie je bent en wat je doet. Gun je team de tijd om dit duidelijk te krijgen. Vervolgens ga je dit consistent communiceren naar je doelgroepen. Want zo wek je vertrouwen op. Stel, je visie is 'iedereen is welkom'. Gebruik dan beelden (foto's/video) waar verschillende soorten mensen op staan. Gebruik ook overal dezelfde herkenbare foto.
Zorg er ook voor dat je teksten laagdrempelig zijn, zonder veel jargon. Mensen gaan op verschillende manieren contact met jullie opnemen. Zorg dat jullie gegevens gemakkelijk gevonden kunnen worden. Op een flyer, een poster, in de krant, in je email-nieuwsbrief en op jullie Facebookpagina.
Ken je doelgroep
Wanneer je als wijkteam te maken hebt met veel verschillende culturen, generaties en leeftijden is het belangrijk te bedenken dat niet iedereen op dezelfde manier te bereiken is. Vraag je af of jullie je doelgroepen wel goed genoeg kennen. Maak samen een lijst van kenmerken van je doelgroepen. Welke kan je onderscheiden? Wat vinden ze leuk, wat zijn hobby's, plekken in je werkveld waar ze komen, woorden en social media-kanalen die ze gebruiken? Wat zijn hun meest voorkomende problemen? Dit kan je inspiratie geven voor de keuze van tekst, beeld en communicatiemiddel.
Doe hetzelfde, maar ergens anders
Mensen nemen in deze drukke samenleving maar selectief signalen op, dit gaat steeds meer via de kanalen die zij zelf het prettigste vinden. Online kanalen gaan daarin een steeds grotere rol spelen. Dus wanneer je een jongere wil herinneren aan een afspraak met jou, stuur dan een Whatsapp-bericht. Interview buurtondernemers die jongeren werkervaring kunnen bieden op YouTube. Geef het informele netwerk rond ouderen tips en aankondigingen van bijeenkomsten voor mantelzorgers via Facebook. Laat moeders gezonder koken door op Pinterest wekelijks een recept te plaatsen. Geef voorlichting zoals je gewend bent, maar op een ander kanaal.
Een aanpak die werkt
Maak zo een doelgroepgerichte communicatiestrategie waarbij jullie je als sociaal team eerst focussen op de visie, kernwaarden en doelen van je team, die jullie daarna naar je doelgroepen vertalen, op een manier die hen zal aanspreken. Dit betekent dus dat je jezelf offline, maar ook online zal moeten laten zien als wijkteam, met alle kennis die in huis is. Juist door deze mix ben je goed zichtbaar en toegankelijk in je wijk.
Wil je weten wat wij jullie sociaal wijkteam kunnen bieden? Kijk dan hier of neem contact met ons op.
Is jouw sociaal wijkteam of buurtteam al online zichtbaar? Je zal het advies vast al wel vaker hebben gehoord, maar waarom zou je daar aandacht aan moeten geven? Lees waarom dat verstandig is en krijg tips om te starten.
Voor een sociaal wijkteam is het belangrijk om zichtbaar en toegankelijk te zijn in de wijk, anders weten bewoners niet dat zij terecht kunnen bij jou en je mede professionals. Jullie zijn misschien nog 'vers' in de wijk? Je naamsbekendheid is dan nog niet helemaal ingedaald in de buurt. Soms valt het tegen om iedereen laagdrempelig te bereiken.
(Online) Zichtbaarheid
Als wijkteam wil je iedereen in de buurt laten weten dat je er bent en waarvóór je er bent. Je wil gevonden worden door bewoners die je hulp nodig hebben. Het is daarom belangrijk om allereerst een duidelijke visie te hebben op wie je bent en wat je doet. Gun je team de tijd om dit duidelijk te krijgen. Vervolgens ga je dit consistent communiceren naar je doelgroepen. Want zo wek je vertrouwen op. Stel, je visie is 'iedereen is welkom'. Gebruik dan beelden (foto's/video) waar verschillende soorten mensen op staan. Gebruik ook overal dezelfde herkenbare foto.
Zorg er ook voor dat je teksten laagdrempelig zijn, zonder veel jargon. Mensen gaan op verschillende manieren contact met jullie opnemen. Zorg dat jullie gegevens gemakkelijk gevonden kunnen worden. Op een flyer, een poster, in de krant, in je email-nieuwsbrief en op jullie Facebookpagina.
Ken je doelgroep
Wanneer je als wijkteam te maken hebt met veel verschillende culturen, generaties en leeftijden is het belangrijk te bedenken dat niet iedereen op dezelfde manier te bereiken is. Vraag je af of jullie je doelgroepen wel goed genoeg kennen. Maak samen een lijst van kenmerken van je doelgroepen. Welke kan je onderscheiden? Wat vinden ze leuk, wat zijn hobby's, plekken in je werkveld waar ze komen, woorden en social media-kanalen die ze gebruiken? Wat zijn hun meest voorkomende problemen? Dit kan je inspiratie geven voor de keuze van tekst, beeld en communicatiemiddel.
Doe hetzelfde, maar ergens anders
Mensen nemen in deze drukke samenleving maar selectief signalen op, dit gaat steeds meer via de kanalen die zij zelf het prettigste vinden. Online kanalen gaan daarin een steeds grotere rol spelen. Dus wanneer je een jongere wil herinneren aan een afspraak met jou, stuur dan een Whatsapp-bericht. Interview buurtondernemers die jongeren werkervaring kunnen bieden op YouTube. Geef het informele netwerk rond ouderen tips en aankondigingen van bijeenkomsten voor mantelzorgers via Facebook. Laat moeders gezonder koken door op Pinterest wekelijks een recept te plaatsen. Geef voorlichting zoals je gewend bent, maar op een ander kanaal.
Een aanpak die werkt
Maak zo een doelgroepgerichte communicatiestrategie waarbij jullie je als sociaal team eerst focussen op de visie, kernwaarden en doelen van je team, die jullie daarna naar je doelgroepen vertalen, op een manier die hen zal aanspreken. Dit betekent dus dat je jezelf offline, maar ook online zal moeten laten zien als wijkteam, met alle kennis die in huis is. Juist door deze mix ben je goed zichtbaar en toegankelijk in je wijk.
Wil je weten wat wij jullie sociaal wijkteam kunnen bieden? Kijk dan hier of neem contact met ons op.
Nieuws
Nieuws over The Social Firm
Categorieën
All
Buurtcentrum3.0
Contourdetwern
Flexplek
Jos Van Balveren Award
Ondernemen
Samenwerking
Zelfbeheer